Varför hade vikingar skägg?

Om man läser om vikingar, eller ser på film eller målningar, så ser man att de ofta har skägg. Man kanske undrar varför de hade det? Vikingarna hade skägg av flera skäl, vissa praktiska och andra kulturella. Här är några skäl:

  1. Väder: Vikingarna levde i det kalla nordiska klimatet, där skägg fungerade som ett naturligt skydd mot kylan. Ett bra skägg kunde fungerade som ett skydd mot kyla, vind och snö. Det höll ansiktet varmt.
  2. Kultur: Många vikingar såg skägg som en symbol för manlighet, ära och styrka. En man med ett tjockt och fylligt skägg ansågs vara en man med respekt. Det symboliserade också styrka och mod.
  3. Religion: Vikingarnas tro, asatro, hade flera gudar som hade skägg. Att odla skägg kunde då ses som ett sätt att hedra dessa gudar och visa respekt.
  4. Sociala skäl: Skägg kunde också vara tecken för social status. Ju längre och fylligare skägg en man hade, desto högre var statusen.

För att sammanfatta så hade vikingarna skägg av praktiska skäl, som skydd mot kylan, men också av kulturella, religiösa och sociala skäl. Skägg var en symbol för manlighet och styrka, och det var vanligt att bära långa och fylliga skägg bland vikingarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *